Durali Yılmaz

Durali Yılmaz

948 Denizli Acıpayam’a bağlı Köke köyünde doğdu. Temel eğitiminden sonra yüksek öğrenimini İstanbul İlAhiyat Fakültesi’nde 1971’de tamamladı. Mimar Sinan Üniversitesi’nde “Türk Romanının Doğuşu ve Ahmet Midhat” adlı teziyle doktorasını verdi. 1988 yılında doçent, 1993 yılında da profesör oldu. 1984 yılında İstanbul Üniversitesine geçen ve burada özellikle İletişim Fakültesi’nde hocalık yapan Durali Yılmaz, daha sonra 1995’te Muğla Üniversitesi’ne giderek burada Fen-Edebiyat Fakültesinin Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün kuruluşunu tamamladı.

Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı oldu. Son olarak İstanbul Üniversitesinde Türk Dili Bölüm Başkanlığı yaptı,1999’da emekliye ayrıldı. Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesinde de dekan ve öğretim üyesi olarak görev alan Yılmaz, Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde bölüm başkanlığı ve öğretim üyeliği yaptı. Yazı hayatına 1965’te Burdur’un Sesi gazetesinde başlayan Durali Yılmaz, hikaye, eleştiri ve diğer yazılarını Hareket, Diriliş, Edebiyat, Hisar, Büyük Doğu dergileri ve Tercüman, Türkiye, Yeni Devir gazetelerinde neşretti.

Gazetelerde sanat sayfaları düzenledi ve köşe yazarlığı yaptı. Aziz Sofi ile 1978’de, Fetva Yokuşu ile 1980’de, Gel İçimde Ağla ile 1982’de Türkiye Milli Kültür Vakfı Edebiyat Ödülü’nü aldı. Kayseri Sanatçılar Derneği (KASD) tarafından 1982’de ‘Yılın Romancısı’ seçildi. Doruklar adlı romanı Arapçaya çevrildi.

Durali Yılmaz hakkında Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları. 3, Ocak-Haziran 2010 tarihli yayında yazılan tez yazısına aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

Kaynak

Durali Yılmaz Kitapları